"East-End" alkaa Cityn itärajalta, jatkuen kauaksi allastelakoille ja Thamesin suulle. Siellä asuu enimmäkseen työkansaa ja köyhälistöä sekä runsaasti itämaalaista ainesta, kiinalaisia, juutalaisia y.m. East-Endin maine hengenvaarallisena seutuna alkaa jo olla tarua. Järjestys ja kuri on sielläkin moitteeton, joskin vastaantulevat oliot joskus saattavat tuoda mieleen Jack Lodonin ja muiden East-endiä kuvanneiden kirjailijain henkilöitä. Salaperäiset opium-luolat y.m. paheen pesät lienevät jokseenkin harvinaisia. Ainakin on niihin sangen vaikea pääsy. (Serp. Lontoo. Opas Lontoon-kävijöille. 1929)
Gradun kirjoittamisen tueksi ja mielen virkistykseksi olen lukenut viime viikkoina muutakin Lontooseen liittyvää kuin kaunokirjallisuutta ja kirjallisuudenteoriaa. SKS:n julkaisema Lontoo - kirjailijan kaupunki (toim. Marjaana Niemi, 2008) on yhtä viihdyttävää, valaisevaa ja mielenkiintoista luettavaa kuin aikaisemmin samasta sarjasta lukemani Pariisi- ja Berliini-kokoelmat: suomalaiset kirjailijat, taitelijat ym. kirjoittavat vaikutelmiaan kaupungista, sen asukkaista, luonteesta, siellä asumisesta ja monista muista seikoista. Lievetekstin mukaan "Kirjasarja johdattaa suomalaisten kirjailijoiden jalanjäljissä Euroopan kaupunkeihin. Mitä suomalaiset kirjailijat näkivät ja kokivat Lontoossa? Matkustaminen on tuonut suomalaisille kirjailijoille elämyksiä, kokemuksia ja aineistoa kirjallisiisn töihin. Sitaatit romaaneista, novelleista, muistelmista, kirjeistä ja postikorteista antavat lukijoille mahdollisuuden matkustaa ja jakaa kokemukset kirjailijan kanssa."
Omalle matkakirjojen lukulistalle kertyy myös lisää luettavaa. Lontoon kuvauksiin liittyen kiinnostaisi lukea ainakin Aino Kallaksen julkaisut päiväkirjat (1955-1957), Lasse Lehtisen Minä ja Thatcher. Lontoon matkapöytäkirja (1989) ja Kerttu Aitolan Lontoonrakeita (2004).