Wednesday 30 January 2013

Savukeitaan Länsi-Berliini

Lueskelin ennen joulua Savukeitaan Länsi-Berliini-oppaan ja otin nyt joulun jälkeen lainaan myös Itä-Berliinin. Ajattelin kirjoitella molemmista oman arvionsa, ensimmäisenä Länsi-Berliini-oppaasta. Jotkut muut ko. matkaoppaita lukeneet valittelivat niiden vilisevän virheitä, mutta ehkä en vaan tiennyt Berliinistä riittävästi ja siten tuo kaikki uusi tieto upposi minuun kyseenalaistamatta. No, satunnaisia kirjoitusvirheitä lukuunottamatta - se on WANNSEE eikä Wanssee!
Savukeitaan sivulla mainitaan, että Länsi-Berliini opastaa "sen lukuisiin kaupunginosiin Kreuzbergin turkkilaiskortteleista Charlottenburgin porvariskoteihin, pitkään historiaan Weimarin villeine vuosineen ja kolmannen valtakunnan raunioineen sekä kaupungin omintakeiseen elämään kulttuurien karnevaalista aina gayklubeihin, on matka modernin suurkaupungin pinnalle – ja pinnan alle. Reitti kulkee sivukatujen ja bulevardien, Gründerzeit-korttelien ja hylättyjen huvipuistojen kautta barokkisaleihin, natsien bunkkereihin ja pilkkopimeään ravintolaan, ja sen varrella kohdataan lukemattomia henkilöitä Marlene Dietrichistä maahanmuuttajiin, currywurstin myyjistä uusnatseihin ja J.F.K:stä Klaus Wowereitiin." Mielenkiintoista on tosiaan se, että opas kattaa monia kaupunginosia, myös ne, joissa turistit eivät yleensä pyöri, kuten Luoteis-Berliinissä sijaitsevat Weddingin ja Reinickendorfin. Kirjoittelin siis kotikulmiltakin muistiin muutaman vinkin, joita pitää käydä testaamassa.
Hyvää on se, että oppaassa ei ole kuvia, sillä paperi on sen laatuista, että nuokaan vähän mustavalkoiset kuvat eivät näytä hyvältä, eikä niissä olevista pytingeistä ei saa oikein selvää. Otan itse mieluummin reissuun mukaan tekstipainotteisia matkaopaskirjoja, kuten Lonely planetin tai Mondon oppaan. Valokuvia matkakohteesta löytää muutenkin ihan riittävästi netistä ja matkalehdistä, jos niitä kaipaa luomaan jotain ennakkokäsitystä paikasta. Mainiota on siis se, että oppaassa esitellään perusteellisesti kaupunginosa kerrallaan koko Länsi-Berliini ja lisäksi on vielä pohtivampia artikkeleja poliittis-historiallis-kulttuurisista näkökulmista. Siitä syntyy hieman hajanainen ja sillisalaattimainen ote, joka on paikoillen virkistävää, toisinaan taas vain ärsyttävää.
Väistämättä jää miettimään, kenelle tämä opas on tarkoitettu? Siellä on muutama vinkki kulttuurimatkailijalle, itsenäiselle matkaajalle, säästäväiselle ja perhematkaajalle, mutta jotekin se oletettu kohdeyleisö jää hieman epäselväksi. Olisi kiinnostavaa myös lukea muita Savukeitaan oppaita, niissä kun tuntuu olevan selkeästikin Itä-Eurooppa-painotus (lukuunottamatta Meksiko- ja Brasilia-oppaita!) ja siltä kannalta Berliini-oppaatkin istuvat joukkoon. Savukeitaan Berliini-oppaat täydentävä hyvin muita Berliini-oppaita, mutta en suosittelisi yksistään niitä kenenkään ensimmäiselle Berliinin-matkalle.

No comments:

Post a Comment